Pomoć Svetske banke za razvoj elektronske uprave

Bez autora
Jun 17 2010

Danas su sporazum na osnovu kojeg će Srbija dobiti bespovratnu pomoć od 32 miliona dinara za projekat razvoja elektronske uprave potpisali Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Diana Dragutinović i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej.Cilj uvođenja elektronske uprave je efikasniji rad državnih institucija, poboljšanje kvaliteta usluga i smanjenje troškova administracije. Prošle godine, Vlada je usvojila Strategiju razvoja elektronske uprave do 2013. godine...

Pomoć Svetske banke za razvoj elektronske upraveDanas su sporazum na osnovu kojeg će Srbija dobiti bespovratnu pomoć od 32 miliona dinara za projekat razvoja elektronske uprave potpisali Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Diana Dragutinović i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej.

Cilj uvođenja elektronske uprave je efikasniji rad državnih institucija, poboljšanje kvaliteta usluga i smanjenje troškova administracije.

Prošle godine, Vlada je usvojila Strategiju razvoja elektronske uprave do 2013. godine. Sredstva dobijena od Svetske banke imaju veliki značaj za nastavak reformi.

Svetska banka je od 2000. godine izdvojila oko tri miliona dolara bespovratnih sredstava za Srbiju. U ovoj godini se, pored pomoći za razvoj elektronske uprave, očekuje i donacija za projekat trajnog institucionalnog okvira za analizu efekata propisa.

Što se tiče kreditne podrške Svetske banke, ta finansijska institucija je prošle godine Srbiji, po veoma povoljnim uslovima, odobrila 388 miliona dolara zajma za izgradnju Koridora 10 i kredit od 100 miliona dolara za podršku budžetu. Ti krediti su odobreni na period od 20 godina, uz poček od osam godina i kamatnu stopu u iznosu šestomesečnog libora plus varijabilna kamatna marža od 0,17 posto.

Svetska banka je za četvorogodišnji period, do juna 2011. godine, Srbiji obezbedila kreditnu podršku u visini od približno 900 miliona dolara.

Ova finansijska institucija uglavnom ne daje bespovratnu pomoć, ali je to učinjeno za projekat razvoja elektronske uprave zbog njegovog značaja za unapređenje rada državnih institucija u Srbiji, što će doprineti razvoju ljudskih resursa u javnoj upravi.

Projekat razvoja elektronske uprave, koji je deo Digitalne agende Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, obuhvata pitanja pristupa internetu, procene i unapređenja postojećeg sistema informacionih tehnologija, kao i razvoj elektronskih usluga u javnom sektoru za građane i privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik